Актуелно

ШКОЛСКЕ АКТУЕЛНОСТИ

Извештај са угледног часа

LA CUCINA ITALIANA

На угледном часу из италијанског језика одржаном 30.03.2019. тема је била чувена италијанска кухиња. Ученици су представили своје паное са најпознатијим рецептима италијанске кухиње, што је наравно само делић њеног богатства, као и са традиционалним италијанским производима. Говорили су о томе како је и где настало чувено италијанско јело пица (La storia della pizza) , као и о историји тестенине, о томе ко је и одакле донео шпагете у Италију (La storia della pasta). Причали смо и како изгледају и од чега се састоје оброци типичне италијанске породице. Ево превода неких рецепата које су ученици представили (и паноа које су урадили):



Pizza Margherita

Потребни састојци: брашно, вода, квасац, уље, со (за тесто);парадајз, моцарела и босиљак ,у бојама италијанске заставе. То је пица која је први пут припремљена у Напуљу у 19. веку за италијанску краљицу Маргериту.





Pasta alla bolognese( Тестенина са сосом болоњезе)

Састојци: шпагете или таљателе или макароне, млевено месо, сос од парадајза, црни лук, шаргарепа, целер, маслиново уље, црно вино, со, бибер.
Припрема: исецкати и пропржити лук, шаргарепу и целер. Додати млевено месо и мешати на јакој ватри, додати вино, а након 15 минута и сос од парадајза. Посолити и побиберити. Кувати на тихој ватри око два сата. Скувати тестенину и помешати са рагуом болоњезе.





Spaghetti alla carbonara( Шпагете са сосом карбонара)

Састојци: 400 г шпагета, 100 г панчете, 30 г маслаца, рендани пармезан, 4 јаја, неколико, кашика павлаке, уље, со, бибер.
Припрема: Скувати тестенину. Умутити јаја, додати бибер, павлаку и сир. Пропржити панчету исецкану на коцкице на маслиновом уљу. Тестенину помешати са припремљеном смесом од јаја, одозго посути панчетом и послужити топло.





Тiramisù (Колач тирамису)

Састојци: 500 г сира маскарпоне, инстант или еспресо кафа, Марсала, какао,300 г бисквита, 200 г шећера, 4 јаја.
Припрема: Улупати беланца. Умутити жуманца са шећером. Умешати сир маскарпоне у жуманца, мешајући лагано кашиком додати беланца. Помешати кафу са Марсалом (може и да се изостави ако нема) , умакати бисквите у кафу и поређати један слој, прелити кремом. Поновити ово тако да се направе још два слоја. Охладити у фрижидеру и посути какаом пре сервирања.




Датум објаве: 10.04.2019