LA CUCINA ITALIANA
На угледном часу из италијанског језика одржаном 30.03.2019. тема је била чувена италијанска кухиња. Ученици су представили своје паное са најпознатијим рецептима италијанске кухиње, што је наравно само делић њеног богатства, као и са традиционалним италијанским производима. Говорили су о томе како је и где настало чувено италијанско јело пица (La storia della pizza) , као и о историји тестенине, о томе ко је и одакле донео шпагете у Италију (La storia della pasta). Причали смо и како изгледају и од чега се састоје оброци типичне италијанске породице. Ево превода неких рецепата које су ученици представили (и паноа које су урадили):
Pizza Margherita
Потребни састојци: брашно, вода, квасац, уље, со (за тесто);парадајз, моцарела и босиљак ,у бојама италијанске заставе. То је пица која је први пут припремљена у Напуљу у 19. веку за италијанску краљицу Маргериту.
Pasta alla bolognese( Тестенина са сосом болоњезе)
Састојци: шпагете или таљателе или макароне, млевено месо, сос од парадајза, црни лук, шаргарепа, целер, маслиново уље, црно вино, со, бибер.
Spaghetti alla carbonara( Шпагете са сосом карбонара)
Састојци: 400 г шпагета, 100 г панчете, 30 г маслаца, рендани пармезан, 4 јаја, неколико, кашика павлаке, уље, со, бибер.
Тiramisù (Колач тирамису)
Састојци: 500 г сира маскарпоне, инстант или еспресо кафа, Марсала, какао,300 г бисквита, 200 г шећера, 4 јаја.