Актуелно

ШКОЛСКЕ АКТУЕЛНОСТИ

Наградна екскурзија за најбоље ученике МШ “Марко Тајчевић“

У четвртак 29. јуна 2017. године Музичка школа „Марко Тајчевић“ обрадовала је своје најбоље ученике излетом до Крагујевца. Планом екскурзије предвиђена је посета епископу шумадијском господину Јовану, обилазак Спомен парка Шумарице и манастира Дивостин и Драча.

Пријем код преосвећеног је био одличан. Владика Јован је био веома заинтересован да се упозна са ученицима и њиховим постигнућима у току школске године. Ученици су радо говорили о својој љубави према музици и већина је исказала жељу да им то буде и животни позив. Од преосвећеног су очински посаветовани да у томе истрају. На том путу наилазиће на бројне препреке и је то природно, али уз велики труд и жрвту ни плодови рада неће изостати. После срдачног разговора са ђацима и директором владика нас је повео у обилазак капеле у Владичанском двору и богато опремљене библиотеке. Поздравио се са нама дарујући нам свој очински благослов и поклон пакетиће (књиге, иконе и бројанице).

Обилазак Спомен парка Шумарице је био едукативан, али и веома емотиван. Спомен-парк „Kрагујевачки октобар“, представља спомен комплекс подигнут у знак сећања на недужне жртве Kрагујевачког масакра који су починили припадници Вермахта 21. октобра 1941. године. Тог дана немачки окупатори су у Шумарицама стрељали око 3.000 становника Kрагујевца и околних места, а међу њима је било и 300 ученика крагујевачких средњих школа и шегрта који су већ радили, као и 15 дечака, чистача обуће, од 12 до 15 година старости. Према подацима историчара и кустоса музеја, покојног Станише Бркића, које је навео у својој књизи „Име и број“ из 2007. године, тог дана је стрељано 2.796 лица (2381 у Kрагујевцу и 415 у околним селима).

Меморијални комплекс обухвата површину од 352 хектара, а око њега води кружни пут дужине 7 километара који иде ка долинама Ердоглијског и Сушичког потока где су се стрељања и одвијала. У оквиру комплекса налази се 10 споменика (иако је првобитно планирано да их буде 30) подигнутих на хумкама стрељаних. На улазу у спомен-парк подигнута је 1976. године импозантна зграда спомен-музеја „21. октобар“ у чијој је архитектури наглашена симболика крагујевачке трагедије. Одсуство отвора (прозора) на фасадама сугерише безизлаз ненаоружаних људи испред митраљеских цеви, тридесет и три кубуса - тридесет масовних гробница у спомен-парку и три у селима Илићеву, Маршићу и Грошници, а провидне пирамиде од плексигласа на њиховим врховима представљају последњи поглед жртава уперен ка небу.

Унутар музеја се налази збирка докумената везаних за масакр, колекција фотографија, библиотека и читаоница. У музеју су постављене и збирке слика из сликарске колоније Мостови Балкана, те збирка слика сликара Петра Лубарде и збирка скулптура вајара Драгана Панића. После разгледања поставке музеја ученици су имали панорамско разгледање Спомен парка. Затим следи краћа пауза у Плази, где смо предахнули и окрепили се. Након тог смо кренули у обилазак шумадијских светиња – манастира Дивостин и Драча. Од монахиња смо сазнали много тога из богате историје оба манастира, а онда смо екскурзију привели крају у пријатном разговору са игуманијом манастира Драча на трему манастирског конака.


Из Крагујевца смо се вратили пуни утисака.


Заједничка фотографија


У капели Владичанског двора

Фреска крагујевачких новомученика у капели Владичанског двора


Најдуже смо се задржали у библиотеци где нас је владика упознао са богатим библиотечким фондом и показао нам неке ретке старе књиге.
Опроштај од владике уз благослов и поклонеСпомен музеј 21. октобар


Манастири Дивостин и ДрачаДатум објаве: 13.11.2017